FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

     Służby weterynaryjne Tajwanu BAPHIQ – Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski.

     Decyzja ta została ogłoszona podczas VI konsultacji gospodarczych pomiędzy Polską i Tajwanem w Tajpej w dniu 21 października br., w których uczestniczył m.in. Główny Lekarz Weterynarii, Pan Włodzimierz Skorupski. Spotkaniu współprzewodniczyli Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pan Tadeusz Kościński oraz Wiceminister Ministerstwa Spraw Gospodarczych (MOEA), Pan Wei-Fuu Yang. Mechanizm konsultacji gospodarczych funkcjonuje od 2010r. jako główne narzędzie wspierania polsko-tajwańskiej współpracy bilateralnej.


     Zakończona procedura stanowi zwieńczenie kilkuletnich starań Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz polskiego resortu rolnictwa, które zostały zapoczątkowane w 2006r.

Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego uzyskało 21 przedsiębiorstw.

Eksportowane towary muszą spełnić wymagania określone w:

  • bilateralnie uzgodnionym weterynaryjnym świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego eksportowanych do Tajwanu,
  • wymogach w zakresie kwarantanny dla importu mięsa drobiowego.

 

 

Źródło: www.wetgiw.gov.pl

 

 

 

Kalendarz

Brak wydarzeń w kalendarzu
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30