Wiadomo, że technika chłodnicza jest dla przemysłu mięsnego jedną z kluczowych technologii. Nie sposób wyobrazić sobie działania jakiegokolwiek zakładu mięsnego bez wykorzystania technik chłodniczych, które są wręcz wymagane w procesach przetwarzania, w przechowywaniu czy w transporcie mięsa i jego wyrobów.

W myśl zasady potrzeba jest matką wynalazków, przemysł spożywczy jest istotnym kołem napędowym dla rozwoju technik i technologii chłodniczych. Niemal wszystkie firmy związane z chłodnictwem, są dostawcami tych technologii między innymi dla przemysłu spożywczego.


Dzięki uprzejmości redakcji czasopisma "Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna" możemy Państwu przedstawić historię jednej z najstarszych firm branży chłodniczej. Jest to holenderska firma Grasso - producent urządzeń chłodniczych o światowej renomie.

Zachęcamy do lektury - aby przeczytać cały artykuł należy kliknąć poniższy link:

Historia firmy Grasso (1858 – 2008)

Źródło: www.tchik.pl